Mathias Vergels openhartig over alcohol- en drugsverslaving: "Ik werd wakker in het ziekenhuis" Vlaamse celebs
Vlaamse celebs

Mathias Vergels openhartig over alcohol- en drugsverslaving: "Ik werd wakker in het ziekenhuis"

Mathias Vergels openhartig over alcohol- en drugsverslaving: "Ik werd wakker in het ziekenhuis"

Vanavond is Mathias Vergels te gast in ‘Het Huis’ op VRT 1. Daarin zorgt de ‘Thuis’-acteur volgens programmamaker Eric Goens voor een van de moedigste en diepst snijdende getuigenissen tot nu toe. Op jonge leeftijd werd bij Mathias namelijk bipolariteit vastgesteld, waardoor de jonge zanger en acteur naar alcohol en drugs greep.

“Ik leef in hoge pieken en diepe dalen”, vertelt Mathias openhartig in ‘Het Huis’. Eén keer is de acteur, die Lowie speelt in ‘Thuis’, in een instelling beland, omdat alcohol en drugs hem meermaals richting afgrond duwden. “Het was toen niet vijf voor, maar vijf ná twaalf. Ik wilde hier niet meer zijn”, getuigt hij. “Hoe vaak het fout is gegaan? Ik heb niet genoeg vingers om dat te tonen. Het waren allemaal bewuste pogingen, onder invloed van drank en drugs. Want dat was het grote probleem. Ik gebruikte om niet meer te moeten voelen, maar het versterkte net die pieken en dalen.”

“Als ik van die bazaar was afgebleven, had ik misschien sneller een manier gevonden om mezelf beter onder controle te houden”, beseft Mathias nu. Maar op jonge leeftijd raakte hij verslaafd. “De helft van de tijd was ik niet nuchter, ook op school.” Toen hij in het derde middelbaar op internaat ging, ging het helemaal mis. “Dat was pure vrijheid. Ik stak allerlei dingen uit en thuis wist niemand ervan. Wat zou er gebeuren als ik twee dagen niet naar school ging? Niets, zo bleek. Ik belandde op plekken waar je niet moet rondhangen. Kraakpanden”, herinnert de ‘Thuis’-acteur zich. Zo kwam hij al snel in contact met drugs. “Ik rookte een joint en ik denk dat ik vanaf de eerste trek verslaafd was. Het was een soort van ontsnapping”, aldus Mathias.

Ergste poging

“De stap naar het volgende heeft geen week geduurd. Op m'n vijftiende had ik bijna elke drug geprobeerd”, blikt hij terug op die heftige periode. “Mijn moeder heeft me een paar keer gevonden. Mijn broer ook. Daar heb ik het meeste spijt van”, zegt de acteur. Eén keer was het Mathias zelfs bijna fataal geworden. “Ik was helemaal over de rooie gegaan. 'C'est fini', had ik besloten”, bekent hij. “Toen ik in het ziekenhuis wakker werd, zaten er allemaal tubes in m'n lichaam. 'Shit, ze hebben mij erdoor gehaald', dacht ik. Ik was daar boos om.”

Gelukkig is de zanger er op eigen kracht uitgeraakt. “Ik heb nu veel meer om voor te leven”, besluit Mathias. Zijn zoontje Emile (5) bijvoorbeeld, met z’n ex-partner Julie, en zijn verloofde Lynn Van den Broeck. “Vroeger had ik geen houvast, nu wel.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws