Christoff breekt uit het niets met platenfirma en legt geheimen bloot: "Het begon naar maffia te ruiken" Vlaamse celebs
Vlaamse celebs

Christoff breekt uit het niets met platenfirma en legt geheimen bloot: "Het begon naar maffia te ruiken"

Christoff breekt uit het niets met platenfirma en legt geheimen bloot: "Het begon naar maffia te ruiken"

Na zeven jaar heeft Christoff met ‘Dit ben ik’ een nieuw album uit. Verrassend genoeg is de plaat in eigen beheer. Het rommelde al een tijdje, maar na 20 jaar breekt de zanger voorgoed met platenfirma’s.

Christoff vaart voortaan zijn eigen koers, want respect voor zijn werk was naar eigen zeggen ver zoek bij de platenfirma’s. “Ooit kreeg ik van een vroegere platenbaas zelf te horen: je hebt altijd hard gewerkt en je hebt ons heel veel opgebracht. Dus eigenlijk ben je voor ons altijd een goedkope artiest geweest”, vertelt de zanger nu in Het Laatste Nieuws. Christoff wist in zijn carrière inderdaad al 400.000 platen te verkopen, maar zag dat wonder boven wonder nooit vertaald naar zijn bankrekening. 28 jaar na zijn doorbraak krijgt de zanger enkel wisselgeld.

“Eigenlijk had ik ongeveer 400.000 euro aan royalty's moeten ontvangen”, klinkt het bij Christoff. “Je krijgt dan bijvoorbeeld wel een cheque van net geen 30.000 euro aan voorschotten, maar mijn laatste afrekening van Sabam was amper 4 euro en 59 cent.” Meer nog! “Artiestencontracten werken vaak met een soort van ‘terugverdienmodel’”, onthult hij. Dat wil zeggen dat er eerst een aantal kosten gerecupereerd moeten worden voor er royalty’s uitbetaald worden. Dat terwijl zo’n 80 à 90% van de opbrengsten sowieso naar de platenmaatschappij gaat.

Maffia

“Dus die 30.000 euro heb ik hen destijds terug moeten storten. Eigenlijk komt het erop neer dat ik na 400.000 verkochte albums nog steeds ‘in de min’ sta bij mijn vorige platenfirma”, aldus Christoff. Maar intussen blijven zij rijk worden van zijn platen, zelfs na hun breuk met de zanger. “Dat vind ik nog het ergst,” klinkt het teleurgesteld. “Gezien zij investeerden in mijn albums, blijven ze ook rechtenhouder van de geluidsopnames.” Elke keer als er een nummer van Christoff gespeeld wordt, verdienen zij dus.

“Ik heb ooit overwogen om dat aan te vechten, maar als je Vlaamse zanger kan je niet concurreren tegen de advocaten van zo’n machtig bedrijf”, bedenkt de zanger zich. “Snap je nu waarom ik me bedrogen voel? Ik vind dat ergens zelfs een beetje naar maffia ruiken.”

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws