Björn Soenens deelt aangrijpende video over strijd tegen longkanker: "Er moet me iets van het hart" Celebs
Celebs

Björn Soenens deelt aangrijpende video over strijd tegen longkanker: "Er moet me iets van het hart"

Björn Soenens deelt aangrijpende video over strijd tegen longkanker: "Er moet me iets van het hart"

Björn Soenens (55) werd enkele maanden geleden getroffen door longkanker. Op zijn sociale media doet hij nu een emotionele oproep naar aanleiding van Wereld Longkankerdag op 1 augustus.

Björn Soenens kreeg enkele maanden geleden de diagnose van longkanker. Inmiddels hebben ze zijn longtumor succesvol kunnen verwijderen en is hij ook opnieuw aan de slag als VS-correspondent bij de VRT. Nu heeft de journalist een pakkende video gedeeld op zijn Instagrampagina, gericht aan de beleidsmakers.

"Er moet me iets van het hart, of van de long, zo u wil", steekt Björn Soenens van wal op Instagram. "1 augustus is Wereld Longkankerdag. Ik doe hierbij een oproep aan de politiek en de ministers van volksgezondheid Hilde Crevits en Frank Vandenbroucke tot systematische longkankerscreenings van risicogroepen zoals rokers vanaf 50 jaar. We kunnen er mogelijk 20 percent doden door longkanker per jaar mee voorkomen. Ook in België is longkanker de dodelijkste kanker, met ruim 6.500 overlijdens per jaar. Vroeg constateren van longkanker is cruciaal om de kans op genezing op te drijven", aldus Soenens.

Junkies

"Bij mij werd de tumor bij toeval vroeg gevonden (in de VS), door een scan voor iets anders. Die CT-scan heeft mijn leven gered", gaat hij verder. "Ik ben (voorlopig) kankervrij na enkel een operatie, na het wegnemen van een longkwab. Was het pas later vastgesteld, dan was mijn leven mogelijk voorbij. We screenen voor borstkanker, darmkanker en voor baarmoederhalskanker. Vergeet de longkankers niet", klinkt het.

"85 percent van de longkankers zijn rokers of ex-rokers. Stigmatiseer hen niet, help de junkies van hun dodelijke verslaving af. Ik mag dat zeggen, tot aan mijn kankerdiagnose was ik één van die 'junkies'. Combineer de screenings met intense rookstopbegeleiding. Ik wil mee aan de kar trekken. Een affiche of waarschuwingen op pakjes sigaretten gaan het niet oplossen, vrees ik. Mag ik op u rekenen, Belgische en Vlaamse overheid?", sluit hij zijn bericht af.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws